Sigarayı Bırakma Projesi

Balçova Belediyesi , DEÜ Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı ile birlikte gerçekleştirdiği proje ile Türkiye'deki binlerce belediye arasında Sigara Bırakma Merkezi'ne sahip tek belediye oldu. 2009 yılında Sigarayı Bırakma Merkezi’ni Balçova'nın Kalbi Projesi’ne entegre ederek ,doktor ve hemşirelerden bir ekip oluşturdu.Bu ekip ilçede yaşayan 70 bin kişiyi evinde ziyaret etti. Tansiyon, kolesterol değerleri incelenen ilçe sakinlerinin içinde 10 yıllık süreçte koroner kalp hastalığı açısından orta ve yüksek grupta yer alanlar tespit edildi. Çalışma neticesinde sigara kullanan bin 371 kişinin risk grubunda yer aldığı belirlendi.

Bu riskli grupta yer alan kişilerin sigarayı bırakması amacıyla Balçova Belediyesi'nin 7. katında Sigarayı Bırakma Polikliniği kuruldu. Poliklinikte dünyada sadece İngiltere'de uygulanan bir model uygulamaya kondu.

Uygulama kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ödemediği nikotin bandı ve bazı ilaçlar hastalara ücretsiz olarak verildi. Destek elemanları haftada bir tiryakiyi telefonla arayıp, "Sigarayı bırakmanızdan dolayı bir yakınmanız var mı?" sorusunu yöneltildi. Gerek görüldüğünde hasta, doktor ya da psikologla görüştürüldü. Psikolog toplu veya bireysel terapi yaparak, hastaların sigaradan kurtulmalarını kolaylaştırdı. Ayrıca bu risk grubunun dışında sigarayı bırakmak isteyen binlerce vatandaşımız bu hizmetten ücretsiz yararlandı. Proje binlerce Balçovalı’nın sigaradan kurtulmasında yardımcı oldu.

"Daha sağlıklı, dinamik, üreten bir Balçova için çalışıyoruz"